25 jaar Stichting Nederlandse Dialecten

De Stichting Nederlandse Dialecten bestaat 25 jaar, en dat vieren we met een gloednieuwe website en een boeiende streektaalconferentie in Brussel.

Het Begin

In 1990 vroeg de Nederlandse PWT (Publieksvoorlichting Wetenschap en Techniek) de universiteit van Nijmegen om een informatiedag over dialect en streektaal op te zetten. De universiteit wilde wel, maar er bleek een extra organisatie nodig waarmee de PWT kon samenwerken voor de uitvoering. Omdat er toen geen geschikte partner was, werd de Stichting Nederlandse Dialecten opgericht.

Dialectendagen

De eerste Dialectendag werd in 1991 gehouden, in de Brabanthallen in Den Bosch, en trok onmiddellijk 700 bezoekers. Een groot succes, dat smeekte om herhaling. En die kwam er ook. In 1993 sloegen de PWT en de SND weer de handen in elkaar voor een tweede dialectendag, ook weer in Den Bosch. Een traditie was geboren, want er volgden nog 9 tweejaarlijkse dialectendagen. De laatste vond in 2011 plaats in Delft.

Elke dialectendag verliep volgens een vast stramien. In de voormiddag waren er een drietal lezingen: een algemene, een van een Bekende Vlaming of Nederlander die sprak over zijn band met dialect en een over het dagthema. In de namiddag konden de bezoekers de stands van de verschillende dialectverenigingen uit België en Nederland bekijken en diverse workshops volgen. Zowel tijdens de voor- als de namiddag waren er muzikale intermezzo’s, meestal van lokale dialectbands.

Dialectenboeken

Bij elke dialectendag verscheen een boek met zowel de ochtendlezingen als regionale bijdragen rond het thema van de dag. Dat leverde in het totaal elf boeken op, met artikels uit het hele taalgebied over namen en dialecten, de mooiste dialectwoorden, vergelijkingen, keuken- en voedingtermen, dialect en spel en nog veel meer. Al deze teksten komen online beschikbaar op deze site.

Conferenties Over Streektalen

Behalve de dialectendagen organiseerde en organiseert de SND nog steeds streektaalconferenties. De eerste werd op 16 juni 2006 gehouden  in het Gouvernement in Maastricht en belichtte het taalbeleid in verschillende Nederlandse provincies en in Luxemburg. Het was de start van een hele reeks jaarlijkse streektaalconferenties en –dagen, op diverse plaatsen in België en Nederland. Ook hierbij hoorde soms een thematische publicatie.

25 jaar SND

Vijfentwintig jaar SND leverde dus tientallen boeiende artikels over dialecten en streektalen op uit en over het hele Nederlandse taalgebied. En die stellen  wij, de bestuursleden van de SND, nu voor iedereen beschikbaar. U vindt ze onder het tabblad Publicaties.

Reacties zijn gesloten.