Het Woordenboek van Overijssel is online beschikbaar

Het Woordenboek van de Overijsselse Dialecten

Provincie Overijssel

(c) Wikimedia Commons, auteur: TUBS

Eind vorige eeuw is het project Woordenboek van de Overijsselse Dialecten (WOD) gestart op initiatief van de Stichting GrensOverschrijdende Streektalen (GOS). In de Stichting GOS participeerden de IJsselacademie in Kampen, het Van Deinse Instituut in Enschede (sinds 2008: Twentse Welle), het Staring Instituut in Doetinchem (sinds 2011: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers) en het Landeskündliches Institut Westmünsterland in Vreden (Dld.). Vanaf 2014 is door de IJsselacademie, Twentse Welle en het Historisch Centrum Overijssel aan het Woordenboek van Overijssel gewerkt in het kader van het Provinciale programma Streektaal en streekcultuur.

Thematisch

In het woordenboek van het Overijssels wordt de woordenschat niet alfabetisch, maar naar thema (huis/samenleving/de mens) gepresenteerd. Hiermee sluit het woordenboek aan bij andere grootschalige streektaalwoordenboeken zoals het Woordenboek van de Gelderse Dialecten (WGD) en het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten (WALD).

In het online woordenboek kunt u de woordenschat van de taal van Overijssel opzoeken. Het bevat woordmateriaal uit ruim 80 grotere en kleinere plaatsen in Overijssel en het aangrenzende Duitse gebied. Het woordenboek is toegankelijk via onderzoekoverijssel.nl (klik op Taaldatabase) of via detaalvanoverijssel.nl (via het rode tabblad).

In de steigers

Het elektronische Woordenboek van Overijssel is nog niet af. Als er bij de zoekresultaten Dit item is nog niet goedgekeurd staat, wil dat zeggen dat de spelling, de voorbeeldzinnen of de toelichtende tekst nog geredigeerd moeten worden. Het is een taaldatabank die nog in de steigers staat.

 

Reacties zijn gesloten.