Lezing over streektaalbeleid in de toekomst: de visie van een jonge taalonderzoeker | Kristel Doreleijers

Op 23 september vertelt Kristel Doreleijers, onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg en het Meertens Instituut in Amsterdam, vanuit eigen ervaring hoe streektaalbeleid kan profiteren van wetenschappelijk onderzoek, en andersom. Een onderzoeker van taalvariëteiten heeft tegenwoordig een ander onderzoeksterrein dan pakweg zestig jaar geleden. Streektaalgebruik neemt de afgelopen decennia af en het aantal moedertaalsprekers daalt. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor de taal zelf: de woordenschat gaat verloren en de grammatica verandert. Maar jongeren hechten ook waarde aan lokale taal, al is die anders dan het dialect van hun (groot)ouders. Het spreken van streektaal zorgt voor verbinding en dat geeft moed voor de toekomst. 

Zie ook het volledige Programma van de dag en het inschrijvingsformulier op deze website.

Reacties zijn gesloten.