Lezing over streektaalerkenning en spraakverwarring door Roeland van Hout

Op de Streektaalconferentie van de SND in Brussel, op 23 september, zal prof. dr. Roeland van Hout een lezing geven over ‘streektaalerkenning en spraakverwarring’. Hij schetst de geschiedenis van de erkenning van regionale talen en gaat in op beleid en de taalpolitieke rol van regio’s en natiestaten.

Van Hout, emeritus hoogleraar bij het Centre for Language Studies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zal een interessant en prikkelend betoog brengen. “Streektalen zijn erkend in Nederland, maar niet in Vlaanderen. Vlamingen begrijpen niet waar dat goed voor is en ook veel taalkundigen reageren nogal geringschattend. Om de puntjes maar meteen op de i te zetten: het gaat niet om streektaalerkenning, maar om de erkenning van regionale talen. Erkenningen zijn een politiek besluit.”

Wilt u meer weten over de historie van de erkenning in Nederland, de al dan niet opzettelijke spraakverwarring, de juridische scherpslijperij, de convenanten en de nogal geringe gevolgen? Kom dan zeker luisteren naar deze lezing. De historische schets leidt uiteindelijk tot de vraag hoe de taalpolitieke rol van regio’s en die van natiestaten zich verhouden in het Nederlandse (standaard)taallandschap.”

Zie ook het volledige Programma van de dag en het inschrijvingsformulier op deze website.

Reacties zijn gesloten.